Η τεχνική και η φιλοσοφία του Ψυχοδράματος στον αγώνα υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο.
Η εμπειρία έχει δείξει έως σήμερα ότι η εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι μια διαδικασία που είτε αφορά τις τυπικές, είτε τις μη τυπικές και άτυπες μορφές εκπαίδευσης, δεν μπορεί να εννοηθεί χωρίς την βιωματική διαδικασία. Η εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα κατέληγε ως η χείριστη μορφή χειραγώγησης εάν είχαμε παθητικούς μαθητευόμενους και έπαιρνε τη μορφή μιας «ιδεολογικής» εκπαίδευσης. Οι άνθρωποι, ως πλούσιες δεξαμενές εμπειριών, ενσωματώνουν τον κορμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω των αλληλεπιδράσεών τους σε καθημερινό επίπεδο, στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολείου, της εργασίας και των κοινωνικών χώρων στους οποίους ανήκουν και αλληλεπιδρούν.
Η ανθρώπινη ισορροπία, η ισορροπία της προσωπικότητας των ατόμων, η ισορροπία των κοινωνιών ορίζεται και εξαρτάται από την αναγνώριση και εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι πολίτες κάθε κράτους θα πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να είναι σε θέση να τα υπερασπιστούν όταν αυτά παραβιάζονται και να τα σέβονται στην καθημερινή τους ζωή. Το να γνωρίζει κανείς πώς να υπερασπιστεί και να προστατέψει τα δικά του δικαιώματα είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά όχι μόνο σε κάποιες κοινωνίες αλλά παντού.
Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον κόσμο που να έχει «καθαρό μητρώο» στον τομέα των παραβιάσεων των Α.Δ.
Το Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων έχει συγκροτήσει ομάδα κοινωνικών επιστημόνων, ώστε να εκπαιδευτεί σε ένα σύνολο μεθοδολογιών, μεταξύ των οποίων και το Ψυχόδραμα, με στόχο την υλοποίηση κοινωνικών παρεμβάσεων στην κοινότητα σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου αυτά βάλλονται και καταπατούνται, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση κυρίως των νέων ανθρώπων.
Η εφαρμογή του Compass και του CompasitoΑ. Το COMPASS-Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για Νέους
Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα το οποίο παρέχει σε εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και εκπαιδευτές νέων συγκεκριμένες ιδέες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο τη δέσμευση, τη συμμετοχή και την κινητοποίηση των νέων ανθρώπων, ώστε να διαμορφωθεί μια θετική στάση για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τους ίδιους και την κοινότητά τους. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δραστηριότητες του Compass επικεντρώνονται στην προώθηση της ισότητας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, βασίζονται στη βιωματική και μη τυπική εκπαιδευτική προσέγγιση και καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ζητημάτων όπως: ειρήνη και βία, διακρίσεις και ξενοφοβία, δημοκρατία, εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, φτώχια, κοινωνικά δικαιώματα, ιδιότητα του πολίτη, παγκοσμιοποίηση, ανθρώπινη ασφάλεια, υγεία, αθλητισμός κ.α.
Το Compass εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Νεότητας και Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο του Human Right Youth Education Programme, το οποίο ξεκίνησε το 2000 με αφορμή την 50η επέτειο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων είναι ο επίσημος φορέας μετάφρασης και έκδοσης στην ελληνική γλώσσα του υλικού του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκπαίδευση νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο «Compass-Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για Νέους», καθώς και πιστοποιημένος φορέας Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Β. Το COMPASITO-Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για Παιδιά Η έκδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης COMPASITO, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων αποτελεί ένα πλήρες εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά ηλικίας μέχρι δεκατριών χρόνων. Βασισμένο στη φιλοσοφία και τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του COMPASS, το COMPASITO παρέχει στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς, στους δασκάλους και στους γονείς δραστηριότητες και μεθόδους εισαγωγής των παιδιών στα ανθρώπινα δικαιώματα με δημιουργικούς και ενδιαφέροντες τρόπους. Όπως και το COMPASS, χρησιμοποιεί μια μη τυπική εκπαιδευτική μεθοδολογία και μια δομή που παρέχει θεωρητική και πρακτική υποστήριξη στους χρήστες του εγχειριδίου, ενθαρρύνοντάς τους να προσαρμόσουν το υλικό στις ανάγκες και την πραγματικότητα των ίδιων και των παιδιών.
Γ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η Σοφία Συμεωνίδου έχει εφαρμόσει το COMPASS και το COMPASITO σε ένα πλήθος κοινωνικών παρεμβάσεων σε παιδιά και νέους στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση και έχει εκπαιδεύσει μεγάλο αριθμό Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Επιστημόνων στη χρήση των δύο εγχειριδίων ως εργαλείων εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το 2006 έως σήμερα, ως βασική εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ΑΡΣΙΣ και με στόχο τη διάχυσή τους στην κοινότητα. Η εμπειρία έως τώρα έχει δείξει ότι το COMPASS και το COMPASITO αποτελούν πολύτιμα εργαλεία σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων που προκύπτουν στην καθημερινότητα μιας σχολικής κοινότητας ή μιας δομής ανοιχτής στην κοινότητα.
Η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητες και σε πολλές άλλες πόλεις. Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσεων για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει μεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη των νέων, οργανώνει και συμμετέχει σε δίκτυα, συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις και διατυπώνει προτάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής για τα παιδιά και τους νέους. |