Κέντρο Μελέτης και Εφαρμογής του Ψυχοδράματος | Σοφία Συμεωνίδου
EN
Κοινωνιόδραμα
Το Ψυχόδραμα και το Κοινωνιόδραμα είναι οι πιο γνωστές μέθοδοι που συνέστησε ο Ψυχίατρος J.L. Moreno και οι οποίες αποτελούν μεθοδολογίες και φιλοσοφίες υποστήριξης και ανάπτυξης του ατόμου και της κοινωνίας με υπαρξιστικό για την υγεία του ατόμου και της κοινωνίας προσανατολισμό. Το Ψυχόδραμα ως μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας θέτει στο επίκεντρο το άτομο μέσα στην ομάδα και ως «πρωταγωνιστή», το στηρίζει. Στο Κοινωνιόδραμα «πρωταγωνίστρια» είναι η ομάδα, η οποία εργάζεται για το όφελος της και κατ’ επέκταση για το όφελος και την υγεία της ίδιας της κοινωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, το Κοινωνιόδραμα είναι μια ομαδική βιωματική μέθοδος δράσης που αξιοποιείται για την διερεύνηση και τον μετασχηματισμό πιθανών συγκρούσεων μεταξύ κοινωνικών ομάδων. Δίνει την δυνατότητα να κατανοηθεί σε βάθος η φύση των κοινωνικών συστημάτων και η επίδραση τους στην ζωή των ατόμων ως μέλη της κοινωνίας, στις σχέσεις μεταξύ προσωπικών και κοινωνικών ρόλων.
Το όφελος της συμμετοχής σε κοινωνιοδραματικές παρεμβάσεις είναι η εμβάθυνση στους κοινωνικούς παράγοντες, τα στερεότυπα και τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την εκάστοτε κοινωνική ομάδα σε συνάρτηση με τον εαυτό της και τις υπόλοιπες. Η εμβάθυνση δίνει μια βαθειά συνείδηση όλων των παραπάνω παραγόντων. Δεν περιμένει κανείς να είναι το Κοινωνιόδραμα ως εργαλείο θα βάλει τέλος στις συγκρούσεις, αλλά ότι θα απελευθερώσει υγιή στοιχεία της ομάδας για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η ομάδα γίνεται αντιληπτή ως ένα σώμα, ως οργανισμός.
Ο αυθορμητισμός και η δημιουργικότητα, μαζί με την θεωρία των ρόλων συνυπάρχουν ως βασικές έννοιες και αρχές στο Κοινωνιόδραμα, το οποίο εφαρμόζεται σε μικρές, αλλά και μεγάλες ομάδες. Οι Κοινωνιοδραματικές παρεμβάσεις, προάγουν την διαδικασία της δημοκρατίας, της κοινωνικής συμμετοχής και της κοινωνικής συνείδησης.